آزمایش پاپ اسمیر

پاپ اسمیر، از جمله تست هایی است که هر گونه تغییر اولیه در سلول هایی که منجر به سرطان دهانه رحم می شوند را نشان می دهد. این تست شامل نمونه گیری از سلول های دهانه رحم می باشد. دهانه رحم، بخشی از رحم است که به واژن باز می شود.

نمونه گرفته شده جهت بررسی های زیر میکروسکوپ، به آزمایشگاه ارسال می شود تا تمامی سلول ها، بافت ها و ارگان ها جهت تشخیص بیماری، مورد بررسی قرار بگیرند.

وجود سلول غیر طبیعی می تواند نشانه ای باشد از سرطان، که البته در بیشتر مواد قابل درمان می باشد.

از نمونه سلول های گرفته شده در تشخیص ویروس پاپیلومای انسانی (HPV) استفاده می شود. عفونت با این ویروس، احتمال ابتلا به سرطان دهانه رحم را افزایش می دهد. ان ویروس از طریق رابطه جنسی از فردی به فرد دیگر منتقل می شود.

گاهی این دو تست همزمان با هم و یا بعد از مشاهده سلول های غیر طبیعی در تست پاپ اسمیر انجام خواهند شد.

پس این گونه می توان گفت که یکی از دلایل اصلی انجام تست پاپ اسمیر، بررسی هر گونه تغییر سلولی در دهانه رحم می باشد. با تشخیص و درمان اولیه، احتمال ابتلا به سرطان دهانه رحم کاهش خواهد یافت.

  • چرا انجام آزمایش پاپ اسمیر مهم است؟

آزمایش پاپ اسمیر از ممهم ترین آزمایشات برای پیشگیری و تشخیص به موقع سرطان دهانه رحم است. از این رو با انجام آن می توانید نسبت به شیوع و گسترش این بیماری آگاهی لازم را کسب نمایید. همینطور از سلامت رحم و دهانه آن نیز آگاه می شوید. این آزمایش با بررسی نمونه‌ای کوچک از سلول‌های رحمی که با یک میله بسیار نازک برداشته شده،تغییرات سلولی و احتمال وجود سرطان در این منطقه را مورد بررسی قرار می دهد. انجام این آزمایش برای تمامی خانم های در سنین باروری و بالاتر توصیه می شود. این آزمایش به عنوان یکی از روش‌های اولیه شناسایی سرطان دهانه رحم توصیه می‌شود و به دلیل زودتر تشخیص دادن احتمال بروز سرطان و افزایش شانس درمان موفق، بسیار مهم است. به همین دلیل، برای زنانی که بالای ۲۱ سال هستند، توصیه می‌شود که هر سه سال یک بار آزمایش پاپ اسمیر را انجام دهند.

  • چه افرادی به آزمایش پاپ اسمیر نیاز دارند؟

آزمایش پاپ اسمیر (Pap smear) یک آزمایش برای جمع آوری و بررسی سلول‌های رحم است که به منظور پیشگیری از سرطان سرویکس (گردن رحم) انجام می‌شود. همچنین این آزمایش برای چکاپ های دوره ای و یا قبل از بارداری هم تجویز می شود .افراد زیر باید در نظر داشته باشند که به آزمایش پاپ اسمیر نیاز دارند :

  1. خانم های بالای ۲۱ سال
  2. زنانی که قبلا سابقه نامنظم بودن یا عدم انجام آزمایش پاپ اسمیر را دارند.
  3. زنانی که سابقه عفونت ها، التهابات و اختلالات دیگر در ناحیه تناسلی دارند
  4. زنانی که سابقه سرطان سرویکس، لوپوس رحم، تغییرات پیش سرطانی یا سایر بیماری‌های مربوط به گردن رحم داشته‌اند.

در صورتی که شما از این گروه ها هستید، بهتر است با پزشک خود مشورت کنید و زمانی را برای انجام آزمایش پاپ اسمیر تعیین کنید.

  • اقدامات قبل از پاپ اسمیر

نکته مهم در خصوص پاپ اسمیر این است که این تست نباید در سیکل قاعدگی انجام شود. چرا که خونریزی می تواند با نتایج تست تداخل پیدا کند. در صورتی که میزان خونریزی خفیف باشد، امکان انجام تست وجود خواهد داشت.

چهل و هشت ساعت پیش از انجام تست، نباید از تامپون، داروهای واژینال، پودر و یا اسپری استفاده شود.

برخی پزشکان توصیه می کنند، بیست و چهار ساعت قبل از انجام تست، از برقراری رابطه جنسی خودداری شود.

قبل از انجام تست، موارد زیر از سوی پزشک بررسی خواهند شد:

  • این که آیا بیمار باردار است یا خیر.
  • هر گونه علائمی از عفونت های ادراری و دستگاه تناسلی مانند خارش، سوزش و یا التهاب
  • مصرف قرص های پیشگیری از بارداری
  • آخرین روز قاعدگی و مدت زمان سیکل
  • سابقه جراحی و یا رادیوتراپی واژن، دهانه رحم و رحم

خانم هایی که سابقه مشکلات مربوط به معاینات لگنی داشته اند، حتما باید این موضوع را با پزشک خود در میان بگذارند.

تقریبا این گونه می توان گفت که جهت انجام تست پاپ اسمیر، نیازی به آمادگی خاصی نیست. جهت راحتی بیشتر، توصیه می شود بیمار با مثانه خالی برای انجام تست مراجعه کند.

  • روند پاپ اسمیر چگونه انجام می شود؟

جهت انجام تست پاپ اسمیر، لباس های اندام های تحتانی (از کمر به پایین) باید درآورده شوند. سپس بیمار بر روی میز معاینه دراز می کشد، به گونه ای که پا بالا نگه داشته شود. این پوزیشن قرارگیری، امکان مشاهده قسمت های خارجی ناحیه تناسلی، واژن و دهانه رحم را برای پزشک فراهم می کند.

در مرحله بعد، دستگاهی به نام اسپکولوم وارد واژن خواهد شد. اسپکولوم، دیواره واژن را کمی باز نگه می دارد و پزشک قادر به مشاهده داخل واژن و دهانه واژن خواهد بود.

امکان گرفتن نمونه از دهانه رحم نیز وجود دارد. سلول ها از قسمت قابل مشاهده دهانه رحم گرفته می شوند. در خانم هایی که رحم آن ها برداشته شده است، درصورت لزوم نمونه از واژن گرفته خواهد شد.

از بیمار خواسته می شود در طول انجام این تست، نفس های عمیق بکشد تا احساس بهتری داشته باشد.

ممکن است برخی بیماران هنگام وارد شدن اسپکولوم احساس خوشایندی نداشته باشند، به خصوص زمانی که واژن باریک باشد. گاهی ممکن است هنگام گرفتن نمونه، فشاری در ناحیه دهانه رحم نیز احساس شود.

  • آیا پاپ اسمیر خطر دارد؟

احتمال بروز مشکل حین پاپ اسمیر بسیار پایین است. ممکن است به مدت یک تا دو روز، خونریزی خفیفی از واژن دیده شود. در چنین مواردی می توان از پدهای جاذب استفاده کرد.

  • آیا آزمایش پاپ اسمیر دردناک است؟

خیر انجام این آزمایش به هیچ عنوان احساس درد و ناراحتی ایجاد نمی کند در واقع میله یا ابزار نمونه برداری در این آزمایش بسیار نازک است که شما چیزی از آن احساس نمی کنید.

آزمایش پاپ اسمیر به طور کلی دردناک نیست و بسیار تحمل‌پذیر است. با این حال، ممکن است در برخی افراد ایجاد احساسی ناخوشایند ایجاد کند که این مورد هم به دلایل شخصی ایجاد می شود.

  • نتایج پاپ اسمیر

نتایج پاپ اسمیر معمولا دو تا هشت هفته بعد از انجام تست آماده خواهد شد. حتما با پزشک خود در خصوص زمان آماده شدن نتایج صحبت کنید.

نتایج این تست به دو صورت نرمال و غیر نرمال تفسیر می شود.

زمانی که سلول به میزان کافی گرفته شده باشد و هیچ گونه سلول غیر طبیعی مشاهده نشود، گفته می شود که نتایج تست کاملا نرمال و طبیعی است.

اما در صورتی که نمونه گرفته شده حاوی تعداد سلول به میزان کافی نباشد و سلول های غیر عادی مشاهده شود، گفته می شود که نتایج غیر طبیعی است و دهانه رحم در حالت طبیعی نمی باشد.

برقراری رابطه جنسی محافظت نشده و یا داشتن شرکای جنسی متعدد، از جمله مواردی هستند که احتمال ابتلا به HPV را افزایش می دهند HPV  می تواند سال ها بدون هیچ نشانه ای در بدن باقی بماند.

از جمله عوامل موثر بر نتیجه پاپ اسمیر می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • خون سیکل قاعدگی که باعث می شود سلول های دهانه رحم به خوبی مشاهده نشوند.
  • عفونت های واژنی
  • استفاده از دوش واژینال و یا کرم
  • عدم وجود سلول به میزان کافی در نمونه گرفته شده
  • چند نکته در خصوص تست پاپ اسمیر

گاهی ممکن است پاپ اسمیر، نتایج منفی کاذبی را نشان دهد. بدین معنا که سلول غیر طبیعی مشاهده نشود (علی رغم وجود سلول های غیر طبیعی). انجام سه نوبت تست، احتمال بروز خطا را به حداقل خواهد رساند.

خانم هایی که جواب تست پاپ اسمیرشان مثبت می شود، باید تست HPV را نیز انجام دهند. چرا که می تواند نشانه ای باشد از زگیل تناسلی و یا سرطان دهان رحم.

این نکته را در نظر داشته باشید که پاپ اسمیر، تست غربالگری بیماری های مقاربتی نیست.

تست پاپ اسمیر به تنهایی به تشخیص دیسپلازی و یا سرطان دهان رحم کمک نمی کند و تست هایی مانند کولپوسکوپی نیاز می باشد.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پیمایش به بالا